Telefon: 060/ 300 555 2
Laze Kostića 14/3  Novi Sad

A kad dođe tinejdžersko doba…

To je istina. Ja sam u onim godinama roditeljstva koje nisu sjajne i bajne da ih okačite na Instagram. To su srednje godine, tinejdžerske godine i uopšte nisu slatke.

To je mnogo nespavanja, ali ne zato što imam bebe koje se bude noću, nego zato što budna čekam decu da se vrate kući iz izlazaka.

To je mnogo briga, samoispitivanja, nadanja, domaćih i kontrolnih zadataka i sedenja u kolima dok srce hoće da vam iskoči iz grudi dok vičete: “koči, koči, koči!“

To je puno neverovatnih razgovora i puno tišine. Ah ta tišina! Niko mi nije pričao o tišini. Ko bi pomislio da će biti dana kad ću moliti za malo buke?

To je mnogo osećanja samoće i preispitivanja da li ste napravili pravi izbor, kao i kada su bili mali. Ta sumnja u pravi izbor kao da nikada ne prestaje.

To je puno čekanja, navijanja, nadanja, brige i prepuštanja i hrabrosti.

I to nije slatko.

Nema više slatkih mališana ni kreativnih igara ni smešnih lica. Nema više zabavnih kostima ili ljuljanja u parku i pevanja smešnih pesmica u kolima. 

Sada je muzika „njihova“ muzika i tu su meme slike koje ja „ne kapiram“.

Sve je drugačije.

Ali, samo zato što je drugačije ne znači da nije bitno. Bitno je jer sam ja i dalje njihova mama. Njihova stena, utočište, savetnik, njihova osoba. 

Vidite, u majčinstvu su one najjednostavnije najbitnije – biti tu za njih, voleti ih, brinuti, slušati, davati. To su neprospavane noći, iščekivanje poruke i neizmerna ljubav.

Sve je to bitno. 

Pre mnogo godina sam pisala o tome kako je biti mama dovoljno samo po sebi. I dalje jeste, čak i kada više nije slatko. Bitno je isto toliko koliko je i bilo, i u svemu tome vi ste dovoljni. Više ste nego dovoljni, u ovom često usamljenom mestu majčinstva.  

I dalje važi jedna velika istina. 

Potrebne ste svojoj deci. 

Ovo je samo nov period za vas. Novi period. Iako je drugačiji ne znači da nije bitan. Samo je malo drugačiji, ali ljubav se produbljuje a ponos na vašu decu raste. Možda više nije sve tako slatko, ali svi usponi i padovi, sve je tu.

I ovaj, ne tako sladak, period je bitan.

I vi ste bitne. 

Iskreno, mama Rejčel koja se još uvek nada da će malo odspavati…taj deo ostaje isti. 

Izvor: findingjoy.net

citaj izmedju redova, roditeljstvo