Telefon: 060/ 300 555 2
Laze Kostića 14/3  Novi Sad

Deca se snalaze u virtuelnom svetu, ali male, svakodnevne stvari ne znaju

Današnja deca se bolje snalaze u virtuelnom nego u stvarnom svetu, dok neke obične, svakodnevne stvari ne znaju.

Izvesno je da je razvojem tehnologije uloga roditelja znatno izmenjena. Igra loptom, vožnja biciklom, male, svakodnevne veštine, upravo u odgovarajućem uzrastu i na primeren način – neće moći da se nadoknade kasnije. Ono što je roditeljima još uvek teško zamislivo, sa čime moraju da se upoznaju i uče, a što svakako nije bio deo njihovog odrastanja, sada predstavlja sastavni deo detinjstva njihove dece.

Deca danas vreme uglavnom provode ispred TV-a ili kompjuterskog ekrana, sa mnogo manje fizičke aktivnosti nego što je preporučljivo. Vešta su u razumevanju tehnoloških dostignuća, ali se teško snalaze u socijalnim odnosima sa vršnjacima. Ona žive u drugačijem svetu nego njihovi roditelji. Zato o tom svetu, koji je njihov sastavni deo, znaju više od roditelja. Sa druge strane – neke obične, male, svakodnevne stvari, današnja deca ne znaju.

Tako, čak 19 odsto ispitane dece zna kako se koriste aplikacije na smart telefonima, dok samo 9 odsto zna da veže pertle. Takođe, skoro 60 odsto i dečaka i devojčica zna čime se bave strimeri, zna da igra igre na računaru ili obavi poziv mobilnim telefonom. Njih 25 odsto ume da otvori veb stranicu. Sa druge strane, samo njih 20 odsto ume da pliva.

Konačno, veštini upravljanja smart telefonima, kompjuterom i drugim “čudima” tehnologije, verovatno svoje dete nećete morati ni učiti. Ono će ih usvajati spontano, kao sastavni deo svog odrastanja. Sa druge strane, sva će ga ta “čuda tehnike” čekati i kada odraste. Međutim, igra loptom, vožnja biciklom, male, svakodnevne veštine, upravo u odgovarajućem uzrastu i na primeren način – neće moći da se nadoknade kasnije. Vaše učešće u tome je od neprocenjivog značaja, na veliku korist i zadovoljstvo i vas i vašeg deteta.

IZVOR: https://uciteljskikutak.wordpress.com/

citaj izmedju redova