Telefon: 060/ 300 555 2
Laze Kostića 14/3  Novi Sad

Dragi Deda Mraze, nadam se da postojiš

Sada je ono doba godine, razmišljanja o željama, pisanja, preispitivanja njihove realnosti i nadanja da će se ostvariti.

Sada je ono doba godine, kada treba da pročitamo sve te želje nespretno ispisane dečijim rukopisom, i da na njih odgovorimo, da ih ostvarimo, da ih ubedimo da ipak treba da ‘budu dobri’ cele godine jer postoji taj neki Deda sa belom bradom koji ih prati i nagrađuje.

Ili možda ne. Je l treba da im kažemo da sve te stvari ( uglavnom materijalne) ne dolaze iz odžaka nego iz prodavnica? Da ih nije pravio neko baš za njih, već postoji gomila takvih, jer ljudi koji ih prave tako zarađuju novac. I da ih nije tu ispod jelke ostavio Deda Mraz nego mi..

Meni je ovo teško pitanje. Ali bez razmišljanja bih rekla NE, pustite decu da veruju u Deda Mraza. To nije prevara. Verujte i vi. Radite kako mislite da je dobro i verujte da to neko gleda i nagrađuje, pišite želje i ne preispitujte ih. Vaše su…

Ali,… današnja deca kao da su prestala da maštaju, da veruju i da se nadaju. Današnja deca su tako odrasli… Sve se svelo na činjenice ili na običaje.

Zašto ste ukrasili jelku? Zašto ste napisali želje?

Jer to radimo svake godine. Jer nam nešto treba i želimo da nam roditelji glumeći tog fiktivnog Dedu to ostvare.

I onda se razočaram. Razočaram se kada čujem da za laž kažu: “ Da, da, to je tačno kao što i Deda Mraz postoji…” Ili “daaj već sam dovoljno veliki da znam da ne postoji”.

Možda nisam dovoljno velika, možda nisam dovoljno odrasla pa i dalje čitam sva ta dečija pisma, i dalje ih pišem.

I tako u moru onih koji žele najnoviju barbiku, robota i kompjuter… našla sam pismo sa samo jednom rečenicom, džinovskim dečijim slovima ispisano preko celog papira: “ Dragi Deda Mraze, nadam se da postojiš…”

Ne mogu da prestanem da razmišljam da i ja kao ovo dete, imam samo tu jednu želju. Onu koja je osnov svih ostalih, da ponovo verujemo da se naše želje mogu ostvariti.

I znate šta, mislim da smo prestali da verujemo da Deda Mraz postoji, onog trenutka kada su nam želje postale materijalne.

Zato se ja još uvek nadam da negde zaista postojiš ti dobroćudni Deda Mraze, čuvaru naših želja.

Autor: Nataša Grbović, pedagog

citaj izmedju redova, deda mraz, natasa grbovic, pedagogija