Telefon: 060/ 300 555 2
Laze Kostića 14/3  Novi Sad

Ko su idoli današnjih tinejdžera?

Jačanje društvenih mreža dovelo je do stvaranja novih profesija, jedna od njih koja je deci i mladima IN je svakako „jutjuber“. O tome svedoči njihov sve veći broj, a usmereni su upravo na najmlađe.

Poznato je da deca uče po modelu, pa se svi sećamo rečenice „Samo da ne upadne u loše društvo“. Lošeg društva i loših modela je bilo i biće, ali čini se da smo do sada mogli bar malo da ih kontrolišemo. Danas su svuda, iskaču nam iz telefona, televizora, računara… pa ako već od njih ne možemo pobeći, važno pitanje je kako da njihov uticaj  na decu ograničimo?

O tome i nadolazećem uticaju „jutjubera“ govori nam pedagog i koordinator Razvojnog centra „Faktor“.

Ono što pravi najveću razliku u odnosu na generacije ranije, je to što roditelji nisu ni bili svesni postojanja paralelnog sveta u kom žive deca, pa je cela priča dugo bila, može se reći, bez nadzora i kontrole. Nekada nisu odobravali izbore svojih tinejdzera, a sada ni ne znaju.

Do današnjih idola mladih, došli smo “putevima zabranjenog voća, neiskustva, uklapanja u društvo”. U osnovnoškolskom uzrastu, svoje mišljenje vršnjacima, najčešće, nameću deca bez dovoljno roditeljske kontrole i samodiscipline. Oni su obično bučni, nasrtljivi i nameću svoje stavove, a zbog preskočenih vaspitnih lekcija u porodici, uglavnom nemaju predstavu o posledicama svog ponašanja u budućnosti, niti o zdravom odnosu sa autoritetom. Takvi tinejdžeri biraju idole sa sličnim modelom ponašanja, samo starije i još nametljivije. To što neki jutjuber ima završenu samo osnovnu školu, njima ništa ne znači,jer su i sami na najnižem obrazovnom nivou s obzirom da su pratioci najpopularnijih, domaćih, jutjubera uglavnom starosti od 9 -15 godina.

Međutim, ne treba generalizovati, postoje I jutjuberi koji daju pozitivan primer. Recimo Jaserštajn. On deci nudi sadržaj koji je pedagoški poželjan. Pre će deca njega razumeti šta znači – brani svoj stav, ne dosađuj, ne budi tužibaba, ne odaj tajne – nego nas, roditelje. Što bi rekao taj simpatični dečko: ”Nemoj biti taj lik”.

Odakle tolika popularnost jutjubera?

Danas deca imaju najviše slobodnog vremena, te da je internet njihovo igralište. Oni ne vole da ih vršnjaci podučavaju, na primer igranju neke popularne igrice, a roditelji to ne znaju da ih nauče. Kao idealno rešenje, iz njihovog ugla, nameće se snimak nekoga kako igra. Samim tim mnogo klinaca postaju pratioci takvih “gejmera”.

Kakve savete daju jutjuberi?

Šteta što ne postoji cenzura za psovke i životne savete, dok momci od 20-tak godina snimaju takve klipove, jer klincima nameću loš rečnik, nepoštovanje ženskog roda, autoriteta, a sve pod velom igrica ili muzike.

Roditeljima najčešće, osim vulgarnog rečnika, skromnog vokabulara kod pojedinih jutjubera, posebno smeta što propagiraju obezvređivanje tuđeg rada. To za posledicu ima da deca, pa čak i ona koja se nikada nisu ponašala na sličan način, niti su takav primer “poneli iz kuće”, počinju da preuzimaju takav model ponašanja, pa gotovo nesvesno, na isti takav način, komentarišu druge iz svog okruženja i omalovažavaju, obezvređuju.

Retko su jutjuberi postajali popularni zbog muzike, više po “dramama”, komentarisanju i obezvređivanju tuđeg rada, savetima. Zatim snime i neku pesmu “zaraznog” ritma i na kraju postaju influenseri. To znači da većina, ne svi, dobijaju podršku velikih kompanija i finansije za stručni tim, koji do savršenstva dovodi manipulaciju mladima. Tako se popularnost širi brzinom svetlosti. Kupiti kartu, naći društvo, ubediti roditelje i otići na koncert zahteva da budete zaista ljubitelj neke muzike, dok je ovde dovoljno samo pritisnuti dugme “pratim”. Tako da je taj milion fanova pod znakom pitanja.

I, kako možemo ograničiti njihov uticaj?

U kolikoj meri će jutjuberi i ponašanje koje propagiraju uticati na decu i mlade, da li će to biti prolazna ili prelazna faza na neku, još negativniju, zavisi od osnove koju dete dobija iz okoline – porodice i škole.

U istoriji gledanih klipova i kod lepo vaspitane dece, lako ćemo pronaći i negativce sa jutjub scene. Dakle, ne možemo se nadati da dete neće ni zaviriti u taj svet, ali ”naočare” kroz koje će dete pratiti popularne sadržaje i zaključci koje će doneti, ipak najviše zavise od vaspitnog stila i modela koji vladaju u njihovom porodicama.Nije isto neozbiljno i površno gledati tog Baku Praseta i biti svestan da je zarada njegov cilj ili biti njegov “unuk”, koji nekritički voli, mrzi, napada i spreman je na sve, kako bi bio deo “Bakine institucije” u kultu obožavanja idola. To su dva različita uticaja na razvoj. Prvi je prolazan, za drugi nisam sigurna. Oduvek su buntovna ponašanja pratile velike tuge i nedostaci ljubavi. Scenario po kom se “rupe u srcu” popunjavaju uvek je nepredvidiv.

Čuvajte svoju porodicu, budite iskreni i posvećeni. Čvrst temelj svašta poljulja, ali teško se ta sila ruši.

Izvor: InfoNet Vojvodina

pedagogija, snezana golic, vaspitanje