Telefon: 060/ 300 555 2
Laze Kostića 14/3  Novi Sad

Nova pravila ponašanja u školama širom sveta

Većina školskih zgrada u Sjedinjenim Državama ostaće zatvorena do kraja školske godine zbog širenja koronavirusa. Ali školski lideri već su počeli da zamišljaju i planiraju jesen kada će se učenici vratiti u školske klupe. U nastavku je prikazano kako su se druge zemlje suočile sa izazovima ponovnog otvaranja škola u novim okolnostima.

KINA

Učenici nose zaštitne maske za lice kako bi pomogli suzbijanju širenja novog koronavirusa. Svaki učenik prolazi kroz skener koji na ekranu monitora pokazuje njihove telesne temperature pri ulasku u srednju školu u gradu Vuhan u centralnoj kineskoj provinciji Hubei.

Photo: Chinatopix via AP

Stariji učenici vratili su se u sredu na nastavu u centralnom kineskom gradu Vuhan, koji je bio epicentar pandemije koronavirusa, nakon što nije bilo novih slučajeva zaraženih koronavirusom koji je doveo do 76 – dnevnog karantina u ovom gradu od 11 miliona ljudi.

Photo: Chinatopix via AP

FRANCUSKA

Plave nalepnice pokazuju bezbedno rastojanje od najmanje jednog metra, koje mora postojati između svih osoba u školama. Prikazana je osnovna škola Pierre Ronsard, u Poissiju, nedaleko od Pariza. Od 11. maja, svim francuskim preduzećima biće dozvoljeno da nastave sa aktivnostima, a škole će početi postepeno otvaranje.

Photo: Ian Langsdon, Pool via AP

Na podu su postavljene i slike sa uputstvima, u kojima se deca mole da poštuju pravila.

Photo: Ian Langsdon, Pool via AP

U školama u Francuskoj, nastavnici su obevezni da nose maske tokom čitavog časa.

Photo: Ian Langsdon, Pool via AP

Nemačka

Šest nedelja nakon zatvaranja škole u Hesseu, nastava se ponovo pokreće . U početku će se oko 110 000 učenika završnih razreda vratiti u svoje škole. Na ulazu u školske zgrade obavezna je dezinfekcija ruku.

Photo: Arne Dedert/dpa via AP

Učenici moraju držati neophodnu distancu pri kretanju kroz školsku zgradu. Neophodna distanca između učenika prikazana je na slici Goldbeck osnovne škole u Hamburgu. Škole u ovom gradu su počele sa radom u ponedeljak.

Photo: Christian Charisius/dpa via AP

Pored toga, učenici moraju biti na adekvatnom rastojanju jedni od drugih i u školskom dvorištu.

Photo: Christian Charisius/dpa via AP

Madagaskar

Škole na Madagaskaru su nakon mesec dana ponovo otvorene 23. aprila. Učenici pored maski, moraju imati adekvatnu distancu, koja podrazumeva da po jedan učenik sedi u klupama. Takođe, učenici su u obavezi da piju određene biljne mešavine za koje se smatra da štite od koronavirusa.

Photo: AP Photo/Alexander Joe

Norveška

Škole u Norveškoj su nakon šest nedelja ponovo otvorene 27. aprila. Norveška premijerka Erna Solberg pokazuje učenicima osnovne škole novi vid pozdrava. Takođe, učenici su podeljeni u grupe i u obavezi da nose vlastitu školsku opremu.

Photo: Mosvold Larsen/NTB scanpix via AP
Photo: Gorm Kallestad / NTB scanpix via AP

Vijetnam

Posle tri meseca online nastave, učenici su se vratili u škole. Pre ulaska u školsku zgradu učenicima se meri temperatura i u obavezi su da nose zaštitne maske.

Photo: AP Photo/Hau Dinh

Danska

Danska je jedna od prvih evropskih zemalja koja je prošle nedelje, otvorila osnovne i srednje škole. Postavke učionice su se promenile, te se klupe nalaze na razdaljini od šest stopa, odnosno približno dva metra. Takođe, školsko dvorište je obeleženo, tako da učenici mogu da se pridržavaju mera socijalne distance.

Photo: Philip Davali/Ritzau Scanpix via AP
Photo: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix via AP
Photo: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP

IZVOR: Education Week

koronavirus