Telefon: 060/ 300 555 2

Laze Kostića 14/3  Novi Sad

Kupi sladoled i nemoj da se pališ

Lep sunčan dan i u sredini problem. Jedna neiskusna učiteljica etiketira decu, što od prvih dana bavljenja pedagogijom smatram izuzetno opasnim u odnosu odrasli – dete. Analiziram posvećeno, kako se zaštititi i pokušavam da procenim ozbiljnost situacije kroz razgovor sa prijateljicom. Doseti se prijateljica rešenja: “Idi kupi sladoled, opusti se”.

Continue reading

Tribina Tradicionalno i moderno roditeljstvo

U subotu, 19. maja, pred punom salom Kulturnog centra Novog Sada održana je tribina “Tradicionalno i moderno roditeljstvo” u organizaciji portala Detinjarije.

O ovoj, veoma aktuelnoj temi, govorili su: pedagog Snežana Golić, psiholog i psihoterapeut Vladan Beara, jutjuber Milan Inić – Jaserštajn i urednica Detinjarija, Jovana Papan.

Continue reading

Tribina Emocionalna ravnoteža i roditeljstvo

Portal Detinjarije organizovao je u subotu, 17. marta u Novom Sadu, tribinu za roditelje pod naslovom “Emocionalna ravnoteža i roditeljstvo”, na kojoj su učestvovali pedagog i kolumnista Detinjarija Snežana Golić, psiholog i psihoterapeut dr Vladan Beara i Nenad Gladić – Lepi Brka kao gost-roditelj. “Mi koji radimo sa decom svakodnevno…

Continue reading

Dete i pametni telefon

Ako bi dete stalno želelo da ide u kockarnicu svi roditelji bi se zabrinuli, ali kada deca non-stop traže i žele telefon ili crtani, roditelji ne shvataju da je to slična zavisnost. Roditelji na miru ručaju, piju kafu, druže se, rade, raspremaju, kuvaju, čitaju novine ili takođe gledaju u telefon… Ne bi bilo strašno da roditelji “kupe” sebi pola sata mira po nekad, ali situacija je mnogo gora. Svaki konflikt, svaka neprijatnost, svaki zalogaj… servira se uz polunesvesno stanje deteta, jer tu je šareni telefon. To je čista prevara deteta , ako mene pitate.

Continue reading

Nasilje u školi

Na rođendanu , svi su glasni i žale se na Marka iz razreda, koji redovno maltretira drugare iz odeljenja, psihički i fizički. Na roditeljskom sastanku – muk. Pod tačkom “razno” – niko nema pitanja, niti nedoumica. Svi roditelji su tihi, “kulturni” i ne žele stres, pa će ipak pustiti da se problem sam reši, a deci će dati savet: “Vrati mu, nemoj biti kukavica”. Da da primer borbe za pravdu svome detetu – to ne može. Ko je tu kukavica?

Continue reading

Zablude i istine o detetu u vrtiću

Ništa teže nego svoj centar sveta uklopiti u mozaik jednakih delova – jednako važnih, jednako lepih, jednako simpatičnih i harizmatičnih.

Prvi mozaik u koji se uklapa dete, a i mi u ulozi roditelja – je vrtić. I sami vaspitači, pedagozi i učitelji… kada su u ulozi roditelja “gutaju knedle” koje se služe tople uz prve dane boravka u nekom kolektivu.

Continue reading

Snežana Golić

Ja sam Robin Hud pedagogije i 38- godišnja mama dvoje dece. Borim se svim silama da probudim hrabrost i samopouzdanje poštenih i dobronamernih, kako roditelja tako i dece. Želim da zaštitim zakone koji nigde nisu zapisani , a podrazumevaju fer igru.

Continue reading

Deca nasilnici - to je sve iz kuće

Malom detetu je sve oprošteno, a čim krene ozbiljnija socijalizacija (oko trećeg rođendana) uticaj vršnjaka je ogroman.

Porodica je stub zdravog razvoja, to je tačno. A kada? Delom i pre “pogrešnog koraka” deteta, ali glavna uloga porodice je nakon.

Pošto se u poslednje vreme za svaku grešku deteta na stub srama stavlja cela porodica, roditelji su masovno počeli da negiraju greške svoje dece, da ih kriju i da ih se stide , bežeći od doze prevelike odgovornosti koju ne mogu da podnesu. Ako priznamo – bruka. Beži!!

Continue reading