Telefon: 060/ 300 555 2
Laze Kostića 14/3  Novi Sad

Očekivanja – prijatelj ili neprijatelj dobrog raspoloženja

Realna i nerealna očekivanja su okidač za sreću, svađu, tugu, povlačenje, isticanje… Začin su svakog odnosa, a posebno važna u odnosima sa decom. 

Kada je napredak i razvoj dece u pitanju, pronaći mesto „malo iznad“ trenutnih mogućnosti je najvažniji zadatak. To nije lako, ali je vredno truda i pažljivog praćenja jer je preduslov zdravog razvoja.

Ali pozabavićemo se, pred odmor na moru, planini ili polazak u školu, vrtić, očekivanjima kao „ubicama“ dobrog raspoloženja, provoda i sreće. 

Jedan tata krenuo je sa malom decom u kafić i poneo da čita novine. Gotovo sigurno je da će deca iz njegovog ugla biti „nemoguća“. Problem je u nerealnim očekivanjima kojima tata teži i naravno ne uspeva, što ga frustrira.

Slika odmora sa reklamnih postera i fb profila je potpuno jasna realnim roditeljima. Oni znaju da je to par minuta osmeha izmedju reda plača, ubeđivanja, jurcanja, padanja i ljubljenja. Ali ima i roditelja koji na moru, sa malom decom, očekuju da će pročitati knjigu, naspavati se, uživati „za svoj groš“. Takvi se sa odmora  vraćaju nervozni. Ponovo nerealna očekivanja. 

Adapracija na vrtić. „Nase dete voli društvo, lako će se adaptirati“. U vrtiću je režim male vojske, očekujte negodovanje. Ako nekim čudom izostane, radujte se, ali ipak se pripremite na jutarnje  „nećuuu u vrtić“ rasprave. To će smanjiti tenziju, pritisak i grižu savesti zbog odluke da dete u vrtić krene. Realno, svaki početak je težak, pa i taj. 

„Moje dete je samostalno“, ali gle čuda potrebna mu je pomoć kada krene u prvi razred. Očekujte da ćete i Vi dobiti novu ulogu i obavezu, za početak. Možda i neće, ali očekujte da hoće.

Dve drugarice se dugo nisu videle, od silne želje da se ispričaju, nadaju se nerealnom – deca će se igrati, neće nas prekidati. Možda neće, ali 99% hoće. 

I tako dalje, i tako dalje…

Očekujte realne doze opuštanja uz decu i to ćete i dobiti, radovati se i ceniti. Sve preko toga će morati da sačeka da deca malo odrastu…najverovatnije.

Autor: Snežana Golić, pedagog i koordinator Razvojnog centra „Faktor“

ocekivanja, pedagogija, reč stručnjaka, roditeljstvo, snezana golic, vaspitanje